Polle sanoo ihahaa

Olen lukemassa Tommi Uschanovin Miksi Suomi on Suomi. Tommi on tuttu nimi sosiaalisesta mediasta kivikaudelta, joskin silloinkin hän puhui asiaa eikä lätissyt niin kuin yhet toiset. Anyways, kirjasta löytyy niin paljon herkullista ainesta vaikka stand-uppiin. Tajuan, ettei ”Kontulalle” voi alkaa esittää taloudesta tai politiikasta mitään vaikka se olisi kuinka irvokasta, mutta yksi ehdoton tärppi löytyy: heroiininkäyttö Suomessa. Luin kolmisen vuotta sitten Mikko Ylikankaan Unileipää, kuolonvettä ja spiidiä – Huumeet Suomessa 1800-1950 jossa puhuttiin jo siitä, että Suomessa on käytetty kaikkea ja aina. Oliko se 1920-luvulla kun heroiininkulutus per pää oli maailmassa ainoastaan Japanissa suurempi kuin Suomessa. Kun päästiin sodanjälkeiseen aikaan, Suomen heroiininkulutus oli 25-kertainen muihin maihin nähden. Lääketieteen kansainvälisillä areenoilla tätä selitettiin sillä, että kun Suomi on niin pohjoisessa, on kovasti ja usein yskää :-D

No, Tommi tuo tähän kuitenkin näkökulman joka on esim. EU:lle tutumpi kuin Suomelle itselleen, eli Suomen sooloilutaipumuksen. Suomella on omat pileet, Suomen ei tarvi välittää mitä muut! YK perustettiin vuonna 1945 ja sieltä kopsahti Suomeen ukaasi, että ette pääse ikinä jäseniksi, jos ette lopeta tuota heroiinin kanssa luttaamista. Suomi oli että ”häh, mutku mutku, älkää nyt viittikö, sehän on meijän yskänlääke!” Vei vuosia, ennen kuin muualla maailmassa kovaksi huumeeksi luokiteltu heppa laitettiin Suomesssa oikein lakikirjassa kiellettyjen aineiden joukkoon (1951), ja siitä vielä vuosia ennen kuin Suomi pääsi YK:n jäseneksi (1955).

Niin että kylläpä tuosta runoaisi ainakin pari toimivaa settiä. Ihan tuoreessa muistissa on vielä Helsinki Comedy Festival. Päässäni näin jo ne setit, esittäjinä oli Ilari Johansson ja Ismo Leikola. Kumpikin omalla taatulla tyylillään. Kyllä mua ainakin nauratti.

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s