Kirjallisuus auttaa ymmärtämään ihmistä

Lue! Ei tarkoita vain tuota linkkiä, vaan elämääsi :-)

”Cambridgen yliopiston Darwin Collegen emeritusprofessori Nicholas Humphrey sanoo NYT:lle, että hän odottikin lukemisen yleensä vaikuttavan ihmisten empaattisuuteen ja kykyyn ymmärtää ihmistä. Hänen mielestään on kuitenkin merkityksellistä, että nimenomaan kaunokirjallisuus vaikuttaa tällä tavoin.”

EDIT: Open Culture samasta

Mainokset

0 vastausta artikkeliin “Kirjallisuus auttaa ymmärtämään ihmistä

 1. Eiku mieti toistepäin – miten paha tilanne olisi jos et lukis koko ajan? :-D

  (Sama pätee tietysti itellenikin… Niin kauan kuin ei omat ajatukset valtaa koko päätä, kaikki on suht hyvin!)

  Tykkää

 2. Mitenhän surkeasti mulla olis mennytkään, jos en olisi lukenut? En kumminkaan ole ikinä saanut töitä haastattelun perusteella :D

  Tai siis, nimenomaan Tsehovia en kyllä ole lukenutkaan, muita klassikoita kyllä. Pitää vissiin seuraavaksi korjata tilanne, varmuuden vuoksi…

  Tykkää

 3. Invasion of the Body Snatchers oli pentuna kovin pelottava elokuva. Palkoihmiset. Jotkut avaruusoliot korvasivat ihmisiä paloista kuoriutuvilla replikoilla, jotka pystyi erottamaan tavallisista ihmisistä vain siitä, että niiltä puuttui empatia ja nippu muitakin tunteita.

  Tuli mieleen Lauran jutusta.

  Tykkää

 4. Syy tähän löytyy luultavastikin aivoista. Ihmisen aivot eivät ole luotuja lukemaan. Joka kerta kun ihminen lukee mitä tahansa, aivot joutuvat käsittelemään sen totena. Esmes jos vaikka lukee Saharassa vaeltavasta nomadielämästä, aivot kokevat sen luetun tekstin niin että lukija taapertaa Saharassa eläen nomadielämää. Aika kuulinta hottia! Joten luultavasti juurikin fiktiivinen kaunokirjallisuus aktivoi juurikin aivojen empaattisuutta ylläpitävää järjestelmää. Autisteillahan on tutkittu juuri empatian puutetta tai sen vähyyttä mikä on verrattu samanaikaiseen välittäjäaineiden poikkeavaan toimivuuteen sekä limbisen järjestelmän passiivisuuteen- verrokkina siis normityyppisen henkilön aivotoiminta. KUITENKIN kaikista viimeaikaisimmat tutkimustulokset viittaavat siihen että empatian tuntemusta voidaan harjoittaa aivoharjoituksilla- aktivoimalla aivojen empaattisuudesta vastaavia alueita sillä aivoilla on fantsunfantsu kyky siirtää tehtäviä muille aivoalueille jotka actually toimivatkin. Lukeminen on uskomatonta empatian harjoittamista koska aivoilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kokea empaattisia kokemuksia jos luettu teksti sitä tukee.
  Ei siinä ole todellakaan mitään ”merkityksellistä”.

  Moi pitkästä aikaa! Olen ollut elämää kiireisempi lähiaikoina, en ole edes ennättänyt lukemaankaan. Sad face.

  Tykkää

 5. Kiva kun tulit takas.

  Aivot on jännä vehjes. Olen ollut ”aina” sitä mieltä että lukeminen / elokuvat / näytteleminen on kivaa koska siinä voi kokea monen ihmisen tarinoita, ei vain omiaan. En kylläkään tiennyt, että aivot ottaa ne jutut niin tosissaan kuin WRS yllä esittää .-D Mutta sulla W on ollut syysi ottaa noista asioista kunnolla selvää, joten en väitä vastaan!

  Tykkää

 6. Jees, ja jos kaivat jostain juutuubista esimerkiksi BBCn dokkarin lukemisesta, siinä kerrotaan lukemisen vaikutuksesta aivoissa aika perustavanlaatuisesti.
  Mutta mitä tulee limbiseen järjestelmään ja välittäjäaineiden systeemeihin, ne on tosiaan tullut jo aika monta vuotta sitten koluttua niin perusteellisesti tietoisuuteen että tässä hetki muutama sitten tässä mietinkin että josko olisi aikaa ja energiaa lähteä lukemaan neuropsykologiaa, koska tämä on jo niin tavattoman tuttua kaikki valmiiksi tämän yhten härveltäjän kautta.
  Mutta tämä empaattinen harjoitus on niin tuore tutkimus että se tuskin on vielä ennättänyt suurempaan tietoisuuteen.

  Tykkää

 7. Päivitysilmoitus: Noup | Laua ääres

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.