Aivo vastaanotti uuden asian

Taas on vähän sellainen olo, että pullossako mä oon kasvanut. Luen semmoista kirjaa ku Legal Highs: Inside Secrets of the World’s Newest and Deadliest Drugs. Silmät vähän räpsyy, joo.

OK, luulin että olen osannut erottaa lailliset ja laittomat huumeet; laillisia on vaiks tupakki, kahvi, alkoholi, peyote, datura ja noin. Ja sitten olen kuullut semmoisista kuin designer drugs ja olen luullut että niitä on noin kaksi kappaletta ja että mm. ne on laittomia. Doh! Näillä muuntohuumeillahan (legal highs) käydään nykyään isompaa kauppaa kuin oikeilla wanhoilla laittomilla! Alkuperäinen syy on kuulemma se, että esim kokkelia leikataan nykyään niin paljon ettei siitä ole enää mitään iloa – aitoa asiaa voi olla pussukassa 5% – ja muukin huumekauppa on alentanut tuotteiden laatua isompien voittojen toivossa.

Joten tässä kohtaa kentän avuksi rientää legal highs. Pistetään pilleriin laillisia psykoaktiivisia aineita ja myydään kansalle. Poliisia ei paljon kiinnosta, koska tavara on laillista. Verottajaa saattaa kiinnostaa vähän. Lainsäätäjiä eri maissa kiinnostaa aina välillä (esim. khat on Suomessa laiton nykyään, ei lie ollut 20 vuotta sitten), mutta kun yksi aine tai tuote on saatu julistettua laittomaksi, kiinalaisessa labrassa keitellään jo viittäkymmentä korvaajaa. Et vualaa, taas meillä on uudet legal hight.

Kirjassa on ziljoona kauppiaitten yms. väen tarinaa. Tosi kiinnostavia – ihan Jonkun Toisen Elämää taas! Tyypit on osuneet oikeaan saumaan ja tekevät rahaa kuin toiset hilsettä. Hyvän tienestin lisäksi yhteistä kaikille on kuitenkin jatkuva varuillaan olo, ei poliisin vaan rosmojen takia. Rosmothan nimittäin ovat hanakoita kaappaamaan tällaisen superbisneksen heti kun haistavat sen nurkilla. Yhteistä on myöskin se, että kauppiaat aidosti kokevat olevansa asiakaspalvelijoita – sitä myydään mitä halutaan ostaa. Suuri osa heistä pitää huolta laadusta (kaupanhan pitää käydä toisenkin kerran) ja osa testaa kaikki tuotteensa itse tai testauttaa kavereillaan. Lisäksi kunnolliset legal hight antaa hyvän käyttäjäkokemuksen, justiinsakin koska laittomien aineiden laatu on mennyt niin alas, ettei ”kukaan” enää tiedä, miltä maistuu aito asia.

Tulee jotenkin pöljä olo, kun maailmassa on niin paljon juttuja, joista ei vaan tie-dä mi-tään. Täänkin bisneksen volyymi – jestas, aivo ei edes käsitä! No, onneksi on kirjasto, josta saapi aina välillä ihmeellistä luettavaa :-) Ensi viikolla sitten ällistyttää jokin muu.

EDIT Yle 1.9.2015 Lakimuutos pikavauhtia

Mainokset

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s