Virallista asiaa

Ei oo hätäisen hommaa tuo passin saaminen. Vaikka proseduuri on virtaviivaistettu niin pitkälle että sitä hädintuskin enää näkee silmällä.

Kävin passikuvassa joskus joululomalla. No, se on oma tragediansa, kuten aina ja kaikkien passikuvat, mutta olisin voinut edes yrittää. Meikkasin kyllä, mutta hiukset näytti merimetson persiiltä, koska muotoa ei ole viilattu aikoihin, enkä edes muistanut lyhentää otsatukkaa kuin vasta kuvauksen jälkeen. Pipo tietysti viimeistelee kampauksen kuin kampauksen. Lohtuna olkoon, että passit on voimassa enää viisivuotiskausia. Ja saa sen henkilökortinkin joskus uusittua.

Naaman suhteen olin nähnyt sopivasti vaivaa eli meikkiä oli joo. Mutta eipä noita iän tuomia repsotuksia mikään meikki tai linssi poista. Olen sitten kuvassa itseni näköinen, ”kiitos”.

Virtaviivaisesti kuva siis singahti poliisilaitosta kohti, ja menin varaamaan aikaa netistä. Koska en siis saa passia ennen kuin olisin käynyt polliisilaitoksella. Tähän ei vaikuta kriminaali menneisyyteni tai nykyisyyteni, ja kriminaali tulevaisuutenikin tuhottiin ottamalla multa passia varten sormenjäljet. Buu. Sain ajan vasta yli kolmen viikon päähän kuvan ottamisesta, eikä homma ollut selvä vielä silläkään, vaan passi tulee joskus Ärrälle ja henkilökortti tulee ehkä kolmen viikon päästä postissa.

Eli jos olis matkaa tai jotain, ei tod kannattaisi kauheesti luottaa siihen, että passin saa huomenna. Tai jos vaikka ainoa henkkari – kuten passi on ollut mulla – menee pois voimasta, samat sanat ja sävel. En ole pitänyt henkilökorttia sen jälkeen kun multa nyysittiin edellinen Lontoon metrossa jotain 30 vuotta sitten. Ihan piruuttaan otin nyt uuden. Eipähän tarvii kantaa passia ja Kela-korttia mukana enää. Tuo Kela olikin mieluisa ylläri, sillä edellinen ja kuvaton Kela-korttini on jostain 25 vuoden takaa.

(Jotkut tykkää pitää vanhoja kortteja ihan vain siksi että ne on vanhoja ja klassikkoja ja retroja. No, mä en. Uusin taannoin kirjastokorttinikin, koska se alkoi hipoa kahdenkymmenen vuoden ikää.)

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Virallista asiaa

 1. Vaan kun on sormenjäljet annettu, niin sitten menee vajaa viikko valokuvan lataamisesta siihen että tulee lähiärrälle. Mä tykkäsin.

  Tykkää

 2. Passikuvassa pitää nykyään yrittää olla mahdollisimman kamalan näköinen. Lasit pois (meikä on niin sokee, että ilman laseja oon ihan tööt), ei hymyn häivää, silmät mahdollisimman auki, pää suoraan, tiukka tuijotus kameraan. Kuka siinä voi olla edes ihmisen näköinen?

  Tykkää

  1. Huoh. Niinpä…

   Me ollaan muuten kaverini kanssa oltu kerran valokuvaajille menneessä ”passikuvat ei näin” -ohjeessa :-D Se oli ehkä joku 7 vuotta sitten, kun tuli joku muutos näissä passihommissa. Ehkä se oli just se, että kuvaajat voi laittaa tuloksen suoraan poliisille. Tarkistin, meidän kuvia ei ole enää siellä. Tilalle on tullut mm. erivärisiä ihmisiä.

   Tykkää

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.