Isäni tähtien takaa

isani

Suomalainen dokumentti, ehkä viimeisiä päiviä mutta varmasti viimeisiä viikkoja leffateatterilevityksessä. Olen yrittänyt ainakin kaksi viikkoa päästä katsomaan tätä, mutta aina on ollut ja tullut jotain muuta. Nytkin mulla oli kello soimassa aamun lisäunien takia – tänään en missaisi. Enkä missannut.

Dokkarit isolla kankaalla on vähän vahingossa muodostuneet mulle rakkaiksi. Festivaaleilla enimmäkseen. Maailmassa on niin paljon kummallista väkeä ja yritystä.

Isäni tähtien takaa esittäytyi mulle suuren perherakkauden näyttämönä. Aikuinen Einari lähtee Jämpsään selvittelemään, mitä hänelle tapahtui lapsuudessa samalla kun isä hurahti ufouskoon. Perheenjäsenten suhtautuminen toisiinsa on koko ajan arkisen rakastavaa, tykkäävää, kunnioittavaa, ongelmatonta. Sitä on ilo katsoa. Ihan tavallinen perhe ja suku, paitsi että herttainen ja hymyilevä iskä on päästään sekaisin.

Lopulta 35-vuotiaan Einarin on myönnettävä isälleen, että ei hän (enää) jaa isän uskoa valo-olentoihin, tähtien takaisiin maailmoihin, automaattikirjoitukseen tai vastaaviin. Tämäkin kohtaus on hissunkissunhiljainen, vailla mitään dramatiikkaa. Einarille yllätyksenä tulee myös se, että häntä kymmenen vuotta vanhempi sisko on koko ajan jakanut isän uskon. Äiti taas selvästikään ei, mutta hänen mielestään ”kukin tulkoon uskollaan autuaaksi” ja mitäpä tuo haittaa.

Kyllä mä pari kertaa vilkaisin kelloa puolentoista tunnin aikana, mutta en silti saa itseäni sanomaan tästä mitään torjuvaa. Se perheen keskeinen kemia jotenkin vaan hurmasi mut täysin, koska itse olen joutunut asumaan ihan toisenlaisten sekohullujen kanssa. Näillä meni ihan mukavasti, tykkäsivät elämästään kaikki ja se keskinäinen kunnioitus, se oli vaan niin hie-no-a kattoo.

En ny jaksa suositella – tää tulee ihan varmasti myös telkkarista – mutta en ole suosittelemattakaan.

Mainokset

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.