Liirum laarum laalaa

Luulin pitkään, että Arrival on enimmäkseen joku avaruusleffa, joten en jaksanut lähteä kiinnostumaan. Vasta viime viikolla hokasin, että sehän on myös kieli- ja kommunikointileffa, ja sitten kiinnostikin jo paremmin. Käväisin katsomassa. On ehdolla parhaan elokuvan Oscareissakin.

No joo. Yritin ymmärtää siitä kielihommasta edes jotain. (Saa täydentää kommenteissa.) Kun maan ihmiset tajusivat, että alienien kanssa sanat ei niinkään, mutta visuaalinen viestintä, alienit olivatkin valmiita ruuttaamaan tarjolle musteläiskiään. MITEN se muija muka selvitti, mitä (sanaa, ajatusta) mikäkin ympyräkuvion osa tarkoittaa?! Ja sitten kirsikkana kakun päällä: aikaparadoksi. Ba-dum-tss! Jos jotain vihaan… Mutta nythän on niin, että kielemme määrittää sen miten maailman näemme, ja koska alienien kieli jada-jada-jada niin heidän aikakäsityksensä on syklinen, he voivat nähdä tulevaisuuteen ja kas, kun sen kielen osaa, voi myös nähdä tulevaisuuteen ja kas, kielitieteilijämuija onkin kirjoittanut kirjan tästä seiskaräpyläkielestä, ja ohhoo, mahtaakohan muuten muijan tytär olla menneisyydessä vai tulevaisuudessa, vai eri tytär sekä että? Voi helevetti ja hyvää päivää. Kertokaa mulle nyt, JOKU PLIIS! (Kiitos) (ja kiitos)

Tulin vaan niin vihaiseksi kun en tajunnut. Vissiin joku on sitten tajunnut, kun tämä on niin älyttömän ylistetty.

– – —

Toisaalta! Pitikin heti tulla päivittämään. Tää yks mun lempparileffa Contact, siinähän alienit ottaa yhteyttä alkulukusarjoilla. Kuka tahansa, paitsi ne teekkarit joiden kanssa tästä puhuin (”alkuluvuthan on universaaleja!” joo, maan ihmisille niin) tajuaa, että MIKSI MUKA alkuluvut? Yhtä hyvin / paremminkin alienit voisivat ottaa yhteyttä tuoksuilla tai väreillä tai jollain mitä me ei ollenkaan edes käsitettäisi yhteydenotoksi, koska ei vaan mahdu kaaliin eikä kokemuspiiriin. Niin että siinä mielessä Arrivalin musteläiskät on tietysti edistyksellistä kommunikaatiota. Noin niinku fiktiivisessä mielessä.

Mainokset

7 vastausta artikkeliin “Liirum laarum laalaa

 1. Noista elokuvista en tiedä mitään, mutta alienit. Jo lukiossa mua harmitti, kun puhuttiin siitä onko alienit fiksumpia vai tyhmempiä kuin me. Kysyin, että mitäs jos niitä vain ei kiinnosta meidän lähettämät signaalit. Opettajan mukaan se tarkoittaa, että ovat fiksumpia kuin me. En tajunnut logiikkaa ollenkaan, mutten myöskään viitsinyt alkaa vääntämään. Kai ne voivat huomata, että tuoltapa outo signaali tulee, mutta mitäpä me siitä. Pysytään omissa asioissa. Ihan riippumatta älyllisestä tasosta.

  Ja todellakin minusta on jopa luultavaa, että viestivät jollakin sellaisella tavalla, mitä ihmiskunta ei voisi kuvitellakaan. Alkuluvut on universaaleja yhdenlaisessa ajattelutavassa. Luonnonkansoilla tuskin on sellaisille käyttöä. Eikös ole olemassa kansa, jolla määräluvut on 1, 2 ja monta? Tuskin silloin hahmottavat, että 71551 on alkuluku, mutta 715517 ei ole. Eivätkä ainakaan tarvitse sellaista tietoa mihinkään, koska jos jotakin on enemmän kuin yksi kappale per käsi, niitä on monta.

  Näissä tarvittaisiin filosofisempaa otetta monesti.

  Tykkää

  1. Lisäys. Koomisehkoa äskeisessä todistelussa on, että mullahan siis on pahvit matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta :p

   Tykkää

 2. Kiitos monihaaraisesta kommentista! Tosiaan, miksi kukaan edes ottaisi meihin yhteyttä – siinäkin yks hyvä kysymys. Jos NE vähän tekee taustatöitä ja kattelevat mitä kaikea ihmiskunta on saanut aikaan omalle planeetalleen, niin heippa, tuskin sen jälkeen kiinnostaa. VarsinKAAN jos ovat älykkäämpiä.

  Tykkää

 3. Ja ajatellaanpas ihmisiä. Vaikka nyt suomalaisiakin, kun lähinnä ovat. Otetaan suht kattava otos ihmisiä ja katsotaan kiinnostaako muiden asiat. Ei kiinnosta. Kiinnostaa omat ja enintään oman perheen asiat. Toisia autetaan, jos sen oletetaan jotenkin hyödyttävän itseä. Väitän, että aika pieni osa ihmiskuntaa ovat ne, joita kiinnostaisi keskustella alieneiden kanssa niin paljon, että yrittäisivät saada yhteyden, vaikka siihen olisi mahdollisuuskin. Eiväthän ihmiset pidä yhteyttä keskenäänkään. Onko alienien pakko olla jotenkin erilaisia tässä?

  Tuo on toinen juttu tuo, että jos yhtään katsovat mitä täällä on saatu aikaan, pysyvät varmasti kaukana. Eikä tarvi olla edes erikoisen fiksu alien…

  Tykkää

Sisään vaan, on siitä isompikin tullut!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.